Hoe ruikt wiet?

0
4315
vrouw die een joint rookt

De één vindt het vreselijk de ander vindt het heerlijk. De geur van wiet, als je het ruikt weet je meteen dat het wiet is. Maar omschrijf het maar eens, wat is dat nu eigenlijk voor lucht? Hoe kan het doordringend zijn en hoe kom je ervan af? Deze, maar ook andere vragen zullen hier beantwoord worden.

Waarbij een heel leger aan cannabinoïden verantwoordelijk is voor het effect van wiet, zijn terpenen verantwoordelijk voor de geur van wiet. Ook bepalen ze mede de smaak van wiet. Deze, van isopreen, afgeleide organische moleculen worden vooral in planten geproduceerd en in sommige gevallen ook in dieren. De moleculen zijn ten grondslag aan de geur en smaak van deze planten. Terpenen die je in wiet vindt zijn bijvoorbeeld, mycreen (mango), pineen (pijnboom) of limoneen (limoen).

Vooral pineen vinden we terug in wiet, wat de harsachtige, pijnboomachtige geur teweegbrengt in wiet. Met de terpenen is echter nog niet alles gezegd. Een andere belangrijke factor die de kenmerkende geur van wiet veroorzaakt in wiet is de leeftijd van de plant. Eerder geoogste wiet heeft een veel minder doordrenkende geur. Wiet dat op een latere leeftijd wordt geoogst en gedroogd zal een veel sterkere geur hebben.

Wiet geeft deze geur ook pas af vanaf het moment dat de vrouwelijke planten gaan bloeien. Vooral in de laatste weken van de bloei zal de geur het sterkst zijn. De planten doen dit om de rest van de natuur om hen heen te laten weten dat ze rijp zijn. De keizerskroon plant gebruikt de terpeen (prenylmercaptaan genaamd) om mollen af te schrikken. Deze zwavelachtige lucht wordt namelijk ook door vossen verspreidt.

De exacte geur van wiet is niet te zeggen. De verschillende soorten wiet hebben elk hun eigen geur. Hoewel sommige experts beweren dat de Indica dominante planten scherp en wrang reuken terwijl de sativa pittiger en zoet ruikt. Andere experts geven weer aan dat dit eigenlijk verwerpelijk is, omdat de soorten zo vaak met elkaar gekruist zijn dat de attributen ook weer gemixt zijn.

Hoe kan je wietgeur neutraliseren?

Wanneer je planten flink in de bloei staan kan de geur voor flink wat overlast zorgen. Maar ook als je buiten je jointje staat te roken kunnen je buren overlast ervaren. De meest gangbare oplossing voor het maskeren van een wietlucht is het gebruik van een koolstoffilter. Er zijn speciale tips die je in je joint kan gebruiken, die de stank wat verminderen. Ook zijn er koolstoffilters die je in afzuiger of luchtfiltratiesysteem kan plaatsen om de geur af te vangen.

Wil je gewoon de geur van je wiet die thuis hebt beter maskeren? De zakjes die je van de shop krijgt zou in principe gewoon prima moeten zijn. Echter, dit is niet de beste manier om je wiet te bewaren. Het plastic kan de luchtvochtigheid verhogen en bovendien kan een statische lading van het zakje de trichomen (harskliertjes) aantrekken en de werking degraderen.