Wanneer kun je wiet oogsten?

0
1038
weed buds in hand

Bij het kweken van wiet is het belangrijk te weten wanneer je je wiet moet gaan oogsten. Wanneer je je wiet bijvoorbeeld te laat oogst, dan kan de THC gaan afbreken of veranderen in andere cannabinoïden. Oogst je te vroeg, dan bevat je wiet niet de optimale hoeveelheid THC.

Maar wanneer is te vroeg? En wanneer is te laat? Dit is afhankelijk van welke soort wiet je aan het kweken bent. Als het goed is staat op het zakje van de wietzaadjes welke wiet je gehaald hebt en hoe lang de bloeiperiode duurt. Deze bloeiperiode is cruciaal, je wilt je plant namelijk in de gaten gaan houden in de laatste weken van de bloeiperiode.

De exacte bloeiperiode is afhankelijk van het soort licht, voeding en water dat je je planten hebt gegeven. Doorgaans hebben zowel indica als sativa wiet, bij binnenkweek, een bloeiperiode van zo’n 8 tot 12 weken. Autoflower wiet heeft bij binnenkweek een bloeiperiode van zo’n 6 tot 8 weken. Bij buitenkweek is het weer een ander verhaal. Hier hebben sativa planten een bloeiperiode van 12 tot 17 weken en indica planten 8 tot 14 weken. Autoflowers kun je al na 10 tot 12 weken gaan oogsten.

Signalen voor wanneer je je wiet kunt gaan oogsten

Zit je eindelijk in die laatste weken van de bloeiperiode? Dan kun je nu je planten nader in de gaten gaan houden. Ten eerste zul je zien dat de bladeren geler worden en zelfs afvallen en je toppen groeien niet meer en worden donkerder. Dit is het moment om je toppen te bespeuren voor kleine haartjes. Dit kan op twee manieren, ten eerste bespreken we het bespeuren met het gebruik van een zakmicroscoop, verderop met het blote oog.

Met de zakmicroscoop zie je als het goed is harskliertjes (trichomen) op de haartjes ontstaan (deze bevat uiteindelijk de THC en andere werkzame stoffen). Wanneer deze transparant zijn, zoals waterdruppels, dan kan je de wiet beter nog even laten staan.

Wanneer de kliertjes wit en troebel zijn dan kan je je wiet gaan oogsten. Zorg wel dat je de gehele top hebt bespeurd voor witte, troebele harskliertjes. Als je deze witte puntjes aantreft op één plek op de top, betekend dat niet meteen dat dat overal zo is. Wil je liever minder THC rijke wiet? Wacht dan nog even met oogsten.

Dan wil je namelijk dat je harskliertjes oranje, amberkleurig zijn. Deze harskliertjes zijn minder rijk aan THC en bevatten eerder andere cannabinoïden zoals cannabinol (CBN). Wanneer je dit rookt, zal het je eerder een kalmerend, relaxerende high geven.

Ten tweede, kan je de toppen ook met het blote oog bekijken. Hulpstukken zoals een vergrootglas, of de camera van je smartphone zijn geen verkeerde hulpmiddelen. Let vooral op de hoeveelheid haartjes, wanneer minder dan de helft van de haartjes oranje, amberkleurig zijn. Dan zal je een energiekere high ervaren. Wanneer meer dan de helft van haartjes oranje, amberkleurig zijn geworden dan zijn de rijker aan THC. Wacht je tot de gehele top amberkleurige haartjes heeft? Dan bevat de top minder THC en meer van de andere cannabinoïden zoals de hierboven besproken CBN.