Wat kost wiet?

0
5286
close up of dozens of buds

Sinds het wietbeleid zoals we dat nu kennen uit de jaren ’70, kan men legaal wiet kopen in coffeeshops. Aangezien het beleid de verkoop bepaald, is het aannemelijk dat het ook de prijs bepaald.

Gemiddeld kost een gram wiet in Nederland zo’n 10 euro. Voor een gram hasj is dat zo’n 9 euro. Echter, is de meest gangbare hoeveelheid wiet die men koopt ongeveer een halve gram. Dus voor een ‘normaal’ zakje wiet ben je meestal 5 euro kwijt. Door de bank genomen geldt de vuistregel, hoe meer THC, hoe duurder de wiet. Dat is eigenlijk best gek, want een grote hoeveelheid THC hoeft niet per se wenselijk te zijn. Dat is puur persoonlijke voorkeur. Logischer zou zijn als de prijs wordt bepaald puur op kwaliteit van de kweking.

Hier zou in de toekomst snel verandering in kunnen komen. Op 21 februari 2017 nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan om de voor- en achterdeur van de coffeeshops te reguleren.  Eerder dit jaar (2019) werd bekend dat er een experiment wordt uitgevoerd onder 10 telers en aangesloten gemeenten om te kijken of het mogelijk is de voor- en achterdeur legaal te voorzien van wiet. Waarbij de telers moeten zorgen voor voldoende aanbod, kwaliteit waarborging en verantwoordelijke verpakking. Aan coffeeshops is het de taak de wiet te verkopen zoals geleverd door de teler en de consument voor te lichtten over de producten en voorkomen van problematisch gebruik. Hier kan je de voortgang van het experiment volgen.   

Gereguleerde teelt zou bijvoorbeeld ook veel meer duidelijkheid kunnen brengen over de prijs van wiet. Er wordt louter inkomstenbelasting uit de hoogste schijf (51,75%) geheven op de coffeeshops. Exacte cijfers zijn daar nog niet over bekend, maar dit is natuurlijk wel bepalend voor de prijs van wiet. Gereguleerde teelt betekend dus ook inzicht in wat het kost om de wiet te telen, wat voor accijnzen daarbij horen en hoeveel belasting er over gevraagd moet worden.